16.11.2009

GNU/LINUX

Svobodný operační systém s množstvím různých distribucí. Jenže se časem pro mě stal více než jen denně používaným operačním systémem. Stal se náplní diskuzí u piva, zábavou ve volném čase. Pokud jsem jej u někoho viděl, potěšilo mě to. Linux je součástí mé kultury, mě. Proč?

Už je to pár let, co jsem poprvé nainstaloval na své PC linux. Za tu dobu jsem vystřídal několik distribucí, debian, opensuse, ubuntu, fedoru. Každá z distribucí nabízí svůj vlastní komfort a trochu odlišné zacházení. A to bylo právě první věc co mě nadchla - rozmanitost ve výběru OS (před tím jsem používal Windows, kde taková rozmanitost není).

Odstupem času se objevilo více důvodů proč preferovat linux. Zkusím je shrnout do následujících položek:

  • Systém je poskládaný ze samostatných částí (knihoven)
  • Výběr z několika distribucí a grafických prostředí
  • Grafické prostředí běžící jako X server, restart pouze X serveru při zatuhnutí a možný vzdálený přístup
  • Snadná instalace a centrální aktualizace programů
  • Otevřený zdrojový kód s možností modifikace
  • Srozumitelné a snadno dostupné logy
  • Široká podpora komunity a kvalitní dokumentace

Trochu mě občas zamrzí podceňování linuxu. Rodinní příslušníci si velice rychle zvykly na nový operační systém a po celou dobu jeho používání se neobjevili problémy. Ušetřil jsem spoustu času neustálým aktualizování, opravováním a čistěním systému, které jsem pravidelně prováděl na OS Windows.

Práce na počítači se stala klidnější a spolehlivější. Dva roky bez přeinstalování a zásadních zásahů do systému. Systém se časem nijak razantně nezpomaluje a mám jej za nulové pořizovací náklady a ještě legálně.

Poslední dobou to už není jen o desktopu na kterém pracuji. Linux se mi stal koníčkem a věčným tématem s kolegy či jen téma na večerní kecání u piva. Díky otevřenému kódu lze systém modifikovat a upravit si právě podle vlastních potřeb. Veškeré nastavení je realizováno prostřednictvím konfiguračních souborů, takže není nutné neustále na něco bezmyšlenkovitě klikat, ale možnost využít shellu a skriptovacích jazyků. Často takto problém řešíte jen jednou a pak už jen skripty používáte.

Jsou to pouze jednostranné názory, ale nemohl jsem si jej odpustit. Občas se jen nemůžu zbavit pocitu, že něco dlužím, nemyslím jen finanční podporu. Tak aspoň tento text, drobná finanční podpora a mé velké DÍKY.