12.09.2011

Jak bude vypadat ubuntu 11.10

Ke konci října 2011 se dočkáme další verze distribuce Ubuntu. Na to jak bude vypadat se podíváme v následujícím blogu.

Pro mnohé bude nejvýraznější změnou přepracované "centrum software". To se dočkalo kompletního redesignu a připomíná spíše webovou stránku. Jedná se o zajímavý počin, bohužel z mého pohledu na úkor rychlosti a celkové elegantnosti - na můj vkus příliš pestré.

Další změnou prošel i často "proklínaný" launcher, ten se mi zamlouvá teď mnohem více. Přibyly drobnější ikony a filtry aplikací vypadají už poměrně vkusně. Celkem elegatní je i rozostření pozadí.

Určitě příjemnou změnou je i nahrazení poštovního klienta evolution thunderbirtem. Thunderbirt se dočkat integrace s ubuntu one a grafické úpravy aby lépe seděl do ubuntu.

U několika aplikací došlo ke změně horní lišty, která je teď barevně odlišena a většinou došlo i k zjednodušení nabídky. Tento krok mi přišel příjemný a doufám, že se objeví u ostatních základních aplikací.

Nová verze firexou asi nikoho nepřekvapí:)

Hlavní menu panelu podstoupilo taky drobné změny a to přidání základních prvků nastavení přímo menu. Rychle se tak dostatne k nastavení tiskárny, webkamery, monirorů.

Hlavní změnou je však přechod na knihovny gtk-3. Pro většinu uživatelů budou změny pouze estetické a moc zásadních změn nepřišlo, spíše se jen o drobnosti. Jsem zvědavý co nové gtk-3 přinese, zatím unity stabilitou neoplývá a problémy mu dělají javovské aplikace.