11.03.2011

Linux je ..o: COOL :o..

Ohlédnutí do minulosti a skromná úvaha nad tématem svobodného softwaru. Jedná se jen o IT, ale každý z nás každodenně používá OS a je to, ať chceme nebo nechceme, součást našeho života.

Pokud se ohlédnu zpět za posledních pár let, tak se mnoho distribucí Linuxu velice změnilo a nabídlo lepší uživatelský komfort pro obyčejné uživatele. Mezi svými přáteli mám mnoho lidí, kteří Linux používají. Většinou jsme instalaci provedli společně, protože se nejedná o IT nadšence. Jsou to lidé s odlišnými zájmy, lidé s uměleckými vlohami, studenti či rodinní příslušníci.

Důvodů, proč přejít bylo mnoho. U rodinných příslušníků to byla vlastní pohodlnost z důvodů spravování jejich notebooků. V případě přátel je to však jiné, Linux je totiž COOL. Je jiný, jdete proti vlně; "proti velkým korporacím", je to SVOBODA, nemusíte řešit LICENCE a kradený software. Všechno je legální a tak nějak to máte pod svou kontrolou. Existuje velká rozmanitost distribucí. Je to underground a vy jste v tom. Tím, že jej používáte, podporujete lidi, kteří jej vyvíjí nebo financují (i když to jsou většinou firmy, které to dělají z vlastních důvodů).

Nedávno jsem seděl v hospodě a slečna s nemalým množstvím piercingů povídala klukovi sedícímu na proti ní, že je Linux super (byla to distribuce Ubuntu), že je to úplně něco jiného než Windows či Apple, a že to má taky zkusit. Ten se moc nechytal, ale ona mluvila zapáleně. Docela mě to pobavilo, každopádně proč by to tak nemohlo být. Můžete být rebel, můžete v garáži zakládat avantgardní spolky, provokovat na ulicích a "vzdorovat společnosti", ale když pak přijdete domů, pustíte si Windows a píšete si na ICQ, tak je to dosti komické.

Svobodný software je něco, co by moc fungovat nemělo, lidé by měli pracovat pro peníze a pak si za peníze kupovat produkty. Jenže copyright má dost silnou ochranu, takže.. Ono to funguje i bez něj, tak CONGRATULATION, LINUX!!