07.05.2011

Pořízení amazon kindle z USA

Snadné pořízení čtečky knih Amazon Kindle přímo z USA a doručení bez starostí přímo do domu.

Od 1.4.2011 je změna v rámci placení celního poplatku snížen na €22, což v případě objednávky Kindle z Amazon USA přesáhne. Ale i tak je cena výhodnější než dosahuje v eshopech u nás.

Při obendávce z amazonu je tento celní poplatek už započten a činí cca 20% z konečné sumy, tedy i dopravy. Při objednávce je označen "Import Fees Deposit", takže se nelekněte. Celní poplatek se skládá z CLA a daně. Na tuto kategorii produktu se žádné CLO nevztahuje a platí se pouze daň Českému státu. Takže se oplatí koupit i více zařízení na jendu objednávku a ušetřit tak za dopravu, jak jsme učinili mi. Platbu je nutné provést dopředu přímo při objednání a to přes kreditní kartu, je tedy nezbytné si u banky zajistit povolení internetové platby.

Pokud jde o doručení, tak kindle mi došel za 3 dny službou UPS. Přímo na stránkách amazonu je možné zásilku sledovat, popřípadě na stránkách UPS http://www.ups.com/WebTracking/track?loc=cs_CZ&WT.svl=PriNav . Všechny potřebné náležitosti byly vyřízeny a žádné komplikace se mi nestaly.

V případě verze s 3G je zatím i internet téměř všude dostupný, sice nedosahuje nijak zvlášť vysoké rychlosti, ale v nouzi bohatě postačí. Jen je pak potřebné si dat pozor na doručení příloh, které jsou zpoplatněné. To lze ošetřit nastavením limitu pro kindle na 0.0 přímo na amazonu.

Při připojení kindle v Ubuntu je bezproblémové, kindle se chová jako disk. Pro správu vaší knihovny doporučuji program calibre, který umí konvertovat mezi množstvím formátů. Kindle aktuálně používá formát MOBI, to však jde rozšířit jailbreakem pro firmware kindlu.