24.10.2011

Práce s deb balíčky v ubuntu

Jaké možnosti nám nabízí práce s repozitářem a deb balíčky v ubuntu a debienu.

Pro práci s repozitáři slouží několik grafických aplikací, ty si ale předvádět nebudeme a podíváme se na práci s konsolovými aplikacemi. Základní programem je apt-get. Ten určitě všichni známe. Nejčastěji se používá pro instalaci a aktualizaci programů. Jeho využítí si předvedeme.

sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
sudo apt-get install <pakage>
sudo apt-get remove <package>

Příkaz update nám nejprve aktualizuje databázi balíčků z repozitáře. Teprve až příkazem upgrade provedeme aktualizaci jednotlivých balíčků. Někdy je vhodné po aktualizaci provést příkaz autoremove, který nám odstraní nadbytečné balíčky.

Význam příkazů install a remove je asi pro mnohé zřejný. Pokud chceme některý balíček pouze přeinstalovat (i s tím, že se znovu stáhne), tak je možné využít konstrukce

sudo apt-get install --reinstall <package>

Pro vyhledávání balíčků  z repozitáře slouží program apt-cache a to parameter search. Tento program nám umožňí i získání podrobnější infomace o balíčku a s parametrem show.

apt-cache search <package>
apt-cache show <package>

Pro vyhledávání vzoru souboru z repozitářů je pak možné využít apt-file list <file> poprípadě apt-file search <file>. Osobně jej moc často nevyužívám. Občas se vám ale může hodit zjistit nějaké informace ohledně balíčků, které již máte nainstalované. Výpis všech nainstalovaných  balíčků získáte aplikací dpkg a následujícím příkazem.

dpkg -l
dpkg -l | grep "package"

Podobným příkazem k apt-file, který však hledá pouze mezi nainstalovanými balíčky je příkaz

dpkg -S <file>

Pokud chceme nainstalovat balíček z disku, můžeme použít příkaz

dpkg -i <package>