06.04.2011

Přednáška a workshop na Gymnáziu Jana Pivečky ve Slavičíně

V polovině února jsme uspořádali na Gymnázia Jana Pivečky přednášku na téma s open-source. Součástí byl workshop instalace Ubuntu v počítačové učebně.

Uspořádat přednášku o opensource nás napadlo už před nějakým časem. Často jsme diskutovali o způsobu jak přispět k rozvoji svobodného softwaru. Sami jsme se k opensource dostali až na Vysoké škole. A tak jsme se shodli, že ideální bude začít s tím na střední škole. Většina studentů střední školy není příliš fixovaná na specifické technologie a většinou se s nimi ani nesetkává. Proto při používání linuxu nemusí narazit na problémy s neexistujícími aplikacemi, které by je mohli při práci odradit. Přednáška se uskutečnila na nám známé půdě, kde jsme řadu let studovali. Skládala se ze základních témat, což bylo copyleft, linux, opensource aplikace a svobodná kultura. Cílem byla snaha předat základní informace co nejvíce populárním způsobem. Přednáška pak pokračovala workshopem, kde si každý ze studentů měl možnost nainstalovat Ubuntu na školní počítače.

Přednáška
Přednáška proběhla ve středeční poledne pro třídy G1 G2 kvarta a kvinta. Byla rozdělena na tři části. Ta první byla zaměřena na myšlenku svobodné kultury a postupně přecházela ke otevřenému softwaru. Druhá část byla zaměřena na uměleckou tvorbu s ukázkami co vše je možné ve volně dostupných aplikacích vytvořit. Studenty jsme seznámili například s animaci Big Buck Bunny. Která je výsledkem špičkových animátorů tvořících v 3d programu Blender. Ukázali jsme i digitální interaktivní umění, která je programována v Openframeworks. Další části se mluvilo o otevřených mobilních technologii. Na konci přednášky pozorní posluchači mohli vyhrát flash disk s distribucí Fedora.

Workshop
V druhé polovině se studenti přesunuli do počítačové učebny a měli možnost sami instalovat distribuci Ubuntu. Samotné CD si studenti mohli vzít domů a nakonec nám nezůstalo ani jedno instalační CD. Překvapila nás poměrně velká přízeň a ochota si instalaci Linuxu vyzkoušet na vlastní kůži. Distribuce Ubuntu na školních PC zůstane jako dualboot a tak studenti mají možnost se s Linuxem setkávat i ve škole.

Téma open source není rozhodně něco co zaujme všechny. U většiny mladých lidí zabírají autorská práva nebo IT velice úzkou část zájmu. Jak zábavně podat myšlenky o svobodné kultuře a softwaru by měla byt stěžejní otázka pro každého, kdo se pokouší open-source šířit dále formou přednášek. Je důležité najít únosnou hranici pro posluchače, občas se můžeme setkat s příliš horlivým zapálením, které může vnést negativní reklamu.

Fotky https://picasaweb.google.com/pavelstudenik/PrednaskaNaGJP
Prezentace https://docs.google.com/present/edit?id=0ATEODwrvsQbKZGhkY21kd3hfN2N6djM3OWNq&hl=en&authkey=CMjTkYEI