01.12.2009

Proč open-source

Open-source nestojí nic a není to jen výsada pro linux. A přesto jej nenajdeme u neziskových organizací, ve školách či státní správě.

Stávalo se, že mě zavolali abych se jim podíval na počítač. Nechtěli utrácet za technika z firmy. A na mě přišli po známosti. Jednalo se o neziskovou organizaci zabývající se výchovou dětí. Počítač spravovali naprostí lajkové, což šlo poznat. Nic neobvyklého.

Co mě ale překvapilo, připojení modemem, AVG (neregistrované), MS Office. Instalace od firmy. Ale tohle taky není nic neobvyklého, jenže...

Chápu proč firmy prodávají komerční produkty, chápu že uživatelé tomu nerozumí. A taky je mi jasné, že jejich práce nespočívá v hledání nejlevnějších řešení – prostě zavolají firmu a zaplatí. Jenže co mi jasné není, že to tak stále funguje beze změny.

Proč používat MS Office, když používám jen tučné, kurzívu a odrážky. Na co tabulky do kterých vkládám jen text. Většina lidem by stačil WYSIWYG Editor, což samozřejmě uživatelsky není přijatelné. Ale přijatelné by byly alternativní aplikace postavené na open-source, například v tomto případě openoffice. Většina uživatelů by stejně nikdy nevyužila všech možností které poskytuje. A operační systém na psaní textu, tvorbu prezentací a brouzdání po internetu – placený Windows ke kterému je nutné co půl roku volat někoho na opravu. Samozřejmě uznávám, že tohle by už byl velký skok, obzvláště pokud používáme učetnictví na které jsme zvyklí z minulého století. Jen je to škoda, místo toho je tu možnost investovat jinam, ne do zbytečností.

Není to problém funkčnosti, je to problém vědět o možnosti a mít na výběr. „Chci to a taky si to zaplatím, nechci platit, tak použiji open-source“ - mám na výběr. A tak je to jen o propagaci, která neexistuje, možná by mohl stát, možná školy, třeba někdo.

A druhá strana - argumentů proti samozřejmě najdeme mnoho (ale ty jdou slyšet často). Komerční firmy mají výhodné školení. Jenže tu máme taky velkou škálu technických univerzit (potenciální zdroj informací).

Je to jen jedna strana názoru a určitě nenese žádné řešení. Je to jen výkřik: „Je tu i jiná možnost, bezplatná a zaslouží si, aby se o ní mluvilo.“