28.02.2011

Unity v Ubuntu 11.04

Co přinese letní vydání Ubuntu Natty 11.04 . Asi největší změnou bude nástup grafického prostředí "Unity", které si vyvýjí ubuntu samo a původně bylo určeno pro netbooky.

S příchode nové verze ubuntu 11.4 přichází i velká změna u grafického uživatelského prostředí. Unity je postavené na gnome, objevilo se v odnoších ubuntu pro netbooky a v novém ubuntu teď bude nastaveno jako výchozí. Pokud ale máte funkční 3D akceleraci grafické karty, jinak se budete muset spokojit s klasickým gnome. Při přihlášení máte na výběr:

  • Desktop edition - což je právě unity
  • Classic edition - původní gnome

V unity nenajdete spodní lištu, pouze vrchní a na levé straně dock. Dosk zajišǔje spouštění aplikací a taky seznam už již spuštěných. Dock vyjíždí pouze po stisknutí tlačítka super nebo klikem do levého horního rohu. Což je příjemné, protože využijete maximum prostoru vašeho rozlišení aneoběžuje při práci.

Pokud jste dříve používali gnome do, teď jej máte v Unity přímo zabudované a aplikace, hudbu či soubory můžete vyhledávat pomocí něj.

Příjemnou funkcí, kterou jsem již dlouho očekával a velice mě potěšila, že se v novém Unity objeví je maximalizace posunutím okna na horní hranu. Pokud najedete na levou, či pravou hranu, maximalice aplikace bude do jedné půlku.

Nabídka aplikace v horní liště není nic nového, gnome ji mělo již dříve a pro uživatele macu to je klasika. Osobně ji mám rád a příjde mi rozumná pro štření místa.

Shlukování aplikací je řešeno trochu odlišně něž bývá zvykem a to, že se aplikace seřadí do jedné plochy. v případě, že nevím co kde máme vizualizace je příjemná, v jiném případě trochu zdlouhavá.

Jedna s hlavních služem ubuntu a to Ubuntu One se dočkala řady vylepšení. Převážně pak grafické zpracováná je mnohem zajímavější a pak možnost řady nastavení např. upozornění při aktivitě pro různé stroje, správa složek k synchronizaci, ..

Plochy teď jsou seskupeny do obdelníků a přináší trochu konfortnější práci s nimi. Např možnost pohybovat se po diagonále nebo snadno přesouvat aplikce mezi jednostlivými plochy.

Rhytenbox vystřídá Banshee. Tahle změna se mi teda moc nelíbí. Banshee je psaný v mono a stabilitou zatím moc neoplívá, no snad to bude lepší a přinese to i snad nějaké vylepšení oprti Rhytenboxu.

Openofiice vystřídá odnoš zvaná LibreOffice. Obě dvě větve jsou si dost podobné a nejodlišnější je snad jen startovací logo.

Změnou taky přošla centrum softwaru, kde je teď možné komentovat a hodnotit jednostlivé aplikace, samozřejmě nechybí integrita se sociálními sítěmi.

Osobně jsem z nového ubuntu nadšen. Ubuntu 11.4 mám již od alfa verze a dá se s ním poměrně dobře pracovat i ve vývojové fázi. Na unity je ještě co dolaďovat - k vydání ještě několik těch týdnů zbývá. Ze zkušeností s Unity nejde o radikální změnu a snadno se naněj zvyká. Změny jsou převážně příjemné a usnadní práci. Takže se máme na co těšit.